Velkommen til Søstjernerne
Velkommen til Søstjernerne
Søstjernerne er Albertslund kommunes dagtilbud til børn med behov der ligger indenfor Autisme Spektrum Forstyrrelses (ASF) området. Søstjernerne er beliggende i Børnehuset Damgården, afdeling Jægerhytten. I gruppen er der plads til 6 børn. Der er ansat to pædagoger og 2 medhjælpere
. Gruppen har egen selvstændig indgang, egen garderobe og 2 grupperum med foldedør samt direkte adgang til motorikrum og egen legeplads. Alle børn med autisme er forskellige i deres behov og udfordringer. ASF er karakteriseret af kvalitative afvigelser i gensidigt samspil og kommunikationsmønstre, samt af et begrænset, stereotypt, repetitivt repertoire af interesser og aktiviteter. Disse kvalitative afvigelser er et gennemgribende træk hos barnet og påvirker barnets funktionsniveau i alle situationer, men i varierende grad.
Den pædagogiske indsats tager udgangspunkt i det enkelte barns udviklings- og funktionsniveau. Vi deler derfor oftest gruppen i mindre grupper og arbejder individuelt med hver enkelt barn. En-til-en arbejdet kan både forgå på stuen i en mindre gruppe eller i den samlede gruppe. Hverdagen tager udgangspunkt i en tilrettelagt motiverende, ensartet, forudsigelig og visuelt baseret struktur. Den visuelt baseret støtte hjælper barnet til, at blive mere selvhjulpent og selvstændigt. Det hjælper barnet til ikke at komme i tvivl om, hvad der forventes, samt hvilke handlemuligheder barnet har. Et overskueligt og ensartet miljø gør dagligdagen nemmere og mere tryg for barnet, så barnet ikke skal bruge energi på dagligt at orientere sig eller bekymre sig for, hvad der skal forgå senere.
Barnet med ASF kan ofte have svært ved at metallisere (dvs. at analysere og forstå egne og andres tanker), hvilket gør det svært for barnet at forstå de sociale spilleregler og justere sig i forhold til sin omverden. Grundlæggende vil barnet gerne gøre det “rigtige”, men mangler strategierne til det
. Vi tilrettelægger strukturerede legeforløb med visuelle anvisninger, der organiserer og guider børnene igennem legeprocessen. Barnet lære blandt andet at vente på tur, have fælles fokus og opmærksomhed, være sammen om aktiviteter. Sociale regler forenkles, konkretiseres og visualiseres. Barnet med ASF har grundlæggende kommunikative vanskeligheder. Det betyder ikke, at barnet ikke kan have et veludviklet verbalt talesprog, men sproget bruges ofte uden social bevidsthed. Barnet kommunikerer for at give udtryk for egne behov og bruger således ikke sproget til at etablere en relation og en fælles handling. Barnet har problemer med at aflæse nonverbale signaler – tonefaldet, mimik, brug af blik, gestus og kropssprog. Barnet kan være ude af stand til at indlede en samtale eller holde den kørende. Barnet kan have tendens til at tale i monolog frem for dialog. Barnet taler ofte om egne interesser, kan have svært ved at lytter til andre, og kan tage det for givet at andre ved, hvad de tænker.
For at styrke barnet kommunikations evne tilrettelægges forløb med struktureret legetræning, f.eks. spil hvor der skal svares på spørgsmål og sanglege. Træningen har til formål at øve barnet i at rette henvendelse, have fælles opmærksomhed og fokus. Til de børn der ikke har et aktivt talesprog, bruger vi piktogrammer som kommunikationsredskab, hvor der kommunikeres ved udveksling af billeder.
Piktogrammer bliver både brugt som kommunikationsredskab, men er også som et redskab til at strukturer barnets hverdag. Som udgangspunkt arbejdes der individuelt med børnene i deres tilegnelse af nye færdigheder og kompetencer. Barnets behov og ressourcer evalueres løbende både i det daglige arbejde og på længere sigt i de individuelle handleplaner. Børn med ASF er ofte ikke orienterende mod fællesskabet, derfor arbejder vi meget relationelt. Vi vil være opmærksom på, hvis og når barnet retter fokus mod fællesskabet, at understøtte dette. Vi ligger vægt på at reflektere i de enkelte små situationer og interaktioner og har stor opmærksomhed på at justerer den pædagogiske tilgang derefter. Alle børn har handleplaner, der dækker hele dagen, disse evalueres hver 8. uge
Dagen og aktiviteterne er altid planlagt ud fra de enkelte børns handleplaner og vores pædagogiske fokus er altid målrettet udvikling for det enkelte barn. Alle børn i gruppen vil det sidste år før skolestart, blive præsenteret for individuelle tilpassede aktiviteter med fokus på kommende skoletilbud, som tager udgangspunkt i det enkelte barns udviklingsniveau.
Søstjernerne har et tæt samarbejde med Albertslund kommunes PPR. de har deres gang på Søstjernestuen som tætte samarbejdspartner for det pædagogiske personale. PPR indgår i forældresamarbejdsmøder, statusmøder, netværksmøder og revisitationsmøder. og der er tilknyttet en PPR medarbejder på hver enkelt barn i gruppen. Gruppen kan, når det vurderes relevant, ligeledes trække på eksterne samarbejdspartnere såsom ergoterapeut/fysioterapeut, sundhedsplejesker, sagsbehandlere og VISO.
Opstart i Søstjernerne planlægges ud fra det enkelte barns behov, men fælles for alle vil være
• Overleveringsmøde før opstart med deltagelse af forældre, PPR, kommende og forhenværende pædagoger
• Nye børn vil ikke kunne besøge gruppen forud for opstart, men kommende forældre kan aflægge besøg efter aftale med personalet
• Når barnet starter er alt pædagogisk materiale klar, såsom handleplan, dagsskema, spiseplads, garderobe og primær voksen kontakt.